ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΗΜΕΡΙΔΑΣ «Διαχείριση ελεύθερου χρόνου ατόμων με νοητικές & αναπτυξιακές δυσκολίες»

Στο πλαίσιο του προγράμματος Leisure Skills Project του Erasmus+, στον Τομέα των Διακρατικών Συμπράξεων Εκπαίδευσης Ενηλίκων, που υλοποιείται σε 5 χώρες (Ελλάδα, Κύπρος, Ισπανία, Γαλλία, Πορτογαλία), η ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ, ως υπεύθυνος εταίρος της σύμπραξης, σε συνεργασία με το Center of Social Innovation, το Ινστιτούτο Επιστήμης Έργου και Αποκατάστασης (ΙΝΕΕΑΠ) του Μητροπολιτικού Κολλεγίου, διοργάνωσε Ημερίδα με θέμα: «Διαχείριση ελεύθερου χρόνου ατόμων με νοητικές & αναπτυξιακές δυσκολίες».

Η Ημερίδα  πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά (μέσω Zoom), την Πέμπτη 10 Φεβρουαρίου, 10:00-13:30, με ομιλητές επιστημονικούς συνεργάτες της ΠΕΓΚΑΠ – ΝΥ, οι οποίοι  ανέπτυξαν σχετικές θεματικές.

Βασικός στόχος του προγράμματος είναι η ανάπτυξη και βελτίωση των δεξιοτήτων διαχείρισης του ελεύθερου χρόνου ατόμων με νοητικές και γενικά αναπτυξιακές δυσκολίες. Η απουσία υποστήριξης όσον αφορά στον ελεύθερο χρόνο, όπως επίσης και η στέρηση ψυχαγωγικών δραστηριοτήτων, σε άτομα με αναπηρίες μπορεί να οδηγήσει σε προβλήματα συμπεριφοράς. Σε πειραματικό -προς το παρόν- στάδιο, έχει καταρτιστεί ένα toolkit (ΙΟ1), βασισμένο σε εκπαιδευτικά εργαλεία (ΙΟ4) μέσα από το οποίο εκπαιδευτές, ακαδημαϊκοί, επαγγελματίες αλλά και γονείς έχουν πρόσβαση σε διαδραστικό και υποστηρικτικό υλικό. Μακροπρόθεσμος στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα ηλεκτρονικό υλικό με εύκολη πρόσβαση το οποίο θα βοηθά τα άτομα με αναπηρία να σταματήσουν τον φαύλο κύκλο που τους οδηγεί στην απομάκρυνσή τους από την κοινωνία.

Συμμετείχαν: Εκπρόσωποι της ΠΟΣΓΚΑμεΑ, της Ε.Σ.Α.μεΑ και της Γενικής Γραμματείας Ατόμων με Αναπηρία της ΝΔ, όμοροι φορείς, εκπρόσωποι των δήμων Χαλανδρίου και Διονύσου, φοιτητές και συνεργάτες του Μητροπολιτικού Κολεγίου, εκπαιδευτές, γονείς, αδέλφια και φροντιστές.

Την έναρξη έκανε ο πρόεδρος της ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ κ. Όμηρος Εμμανουηλίδης και  τη συζήτηση συντόνισαν η κ. Ξένια Καΐρη και ο κ. Παναγιώτης Σιαπέρας.

Οι εισηγητές κατά σειρά ήταν:

Έλενα Γλυκύ, Εργοθεραπεύτρια, M.Ed, Ακαδημαϊκή Υπεύθυνη Τμήματος Εργοθεραπείας Μητροπολιτικό Κολλέγιο (Μαρούσι)

Ξένια Καΐρη, Σχολικός Ψυχολόγος BSc, MA ,MSc Professional Educational Psychology, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΔΗΦ Άνοιξης, ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ

Γλυκερία Καλαμάτα, MSc Gender Studies, ΜΑ Adult Learning, Project Manager & Researcher CSI

Γιάννης Μπούχτης, ΜΒΑ, BSc, Head of Projects, ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ

Ελένη Ντάκου, Εργοθεραπεύτρια- Ινστιτούτο Επιστήμης του Έργου & Αποκατάστασης (ΙΝΕΑΑΠ) Μητροπολιτικού Κολλεγίου

Δρ. Παναγιώτης Σιαπέρας, Εργοθεραπευτής- Ψυχολόγος Κοσμήτορας Σχολής Υγείας Μητροπολιτικού Κολλεγίου -Συντονιστής ΙΝΕΕΑΠ

Eυαγγελία Παπαδιώτη, Συστημική Ψυχολόγος, Msc Ψυχική Υγεία και Ψυχιατρική Παιδιών & Εφήβων, Επιστημονικά Υπεύθυνη ΚΔΗΦ Χαλανδρίου, ΠΕΓΚΑΠ-ΝΥ

Επισκεφτείτε την ιστοσελίδα του προγράμματος: https://leisureskillsproject.eu/